Baguettes - authentiek Frans recept! - Gwenn's Bakery (2024)

Brood Ontbijt

Gwenn/13 april 2019/8 Reacties

Als je aan Frans brood denkt, denk je natuurlijk gelijk aan baguettes! Op vakantie in de rij staan bij de boulangerie voor versgebakken croissants en baguettes. Voor mij is dat echt hét perfecte ontbijtje! Maar gelukkig kun je thuis gewoon zelf je eigen baguettes maken. De ingrediëntenlijst is bijzonder kort en het deeg is makkelijk gemaakt. Het meest lastige in de bereiding is het vormen van het deeg tot de uiteindelijke baguettes. Maar als dat eenmaal lukt en jouw zelfgemaakte baguettes in de oven zitten hoef je slechts te wachten tot ze klaar zijn en kun je volop genieten!

Recept: Baguettes

400 gr tarwebloem (of Franse bloem T65)
260 ml water (rond de 20-25 ℃)
7 gr zout
5 gr verse gist (of 2 gr instant)

Bereiding:

  • Doe het water met de gist in de mengkom van de staande mixer. Stort hier de bloem en zout op (zout bovenop de bloem). Kneed 3-4 minuten langzaam met de kneedhaak tot het deeg net gemengd en hom*ogeen is.
  • Kneed vervolgens op hogere snelheid nog zo’n 6-10 minuten of tot je er een vliesje van kunt trekken. Neem hiervoor een balletje deeg en trek het tussen de vingers voorzichtig uit. Als je er doorheen kunt kijken en het niet scheurt is het deeg goed gekneed. Dek de mengkom af met een vochtige theedoek en laat 60 minuten rijzen op een warme plek (zo’n 30℃).
  • Verdeel het deeg in 4 stukken voor kleine baguettes of in 2 stukken voor grotere baguettes. (in een standaard huishoudoven kun je alleen de kleinere baguettes maken). Druk elk stuk deeg voorzichtig iets plat tot een rechthoekige vorm en laat weer 30 minuten rusten onder een vochtige theedoek.
  • Vorm elk stukje deeg nu tot een baguette. Hiervoor zet je de linkerduim aan de rechterkant van het deegje en vouw je de bovenrand als het ware over de duim heen. Gebruik de palm van de rechterhand om het deeg waar het samenkomt aan te drukken (dus de bovenrand op de onderrand plakken). Ga zo verder van rechts naar links en vouw stapsgewijs de bovenkant over de duim heen op de onderrand tot het deeg helemaal is dubbelgevouwen over zichzelf. Herhaal dit nogmaals met elk deegje, ze zullen er nu bijna uitzien als rolletjes.
  • Leg de handen midden op het deeg en beweeg ze al rollend naar buiten toe om het deeg langer te maken tot een sliert. Oefen niet teveel druk uit, anders druk je het helemaal plat.
  • Leg de eerste baguette met de naad naar onder op een met bloem bestrooide theedoek. Maak een plooi en leg deze tegen het deeg aan als een soort muurtje. Herhaal met de rest van het gevormde deeg zodat ze allemaal tussen de plooien liggen en elkaar niet raken. Leg er een vochtige theedoek op en laat nog 45-60 minuten rijzen. Het deeg is pas klaar als je er met een vinger licht op drukt en het deeg meteen terugspringt.
  • Verwarm de oven voor op 250 ℃ met een kommetje water onderin en een bakplaat met bakpapier in het midden van de oven. Leg de baguettes met de naad naar onder op de hete bakplaat. Snijd ze drie keer schuin in met een zeer scherp mes (liefst een deegmesje) en besprenkel wat water op de vloer van de oven voor extra stoom. De stoom maakt de korst van het brood lekker krokant.
  • Bak de baguettes in zo’n 20 minuten gaar en laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Uiteraard zijn baguettes het lekkerst als ze vers zijn, maar je kunt ze prima de volgende dag nog even opwarmen in de oven.

Baguettes - authentiek Frans recept! - Gwenn's Bakery (2)

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Gerelateerd

baguette brood deeg kneden ontbijt pasen tradition

  1. Ik ben ermee bezig ben benieuwd of het vouwen gaat lukken ga me best doen👍

    Beantwoorden

  2. Mooi recept. Dank ervoor! Alleen het vormen van elk stukje deeg tot een baguette (4e opsommingspunt) zou ik heel graag op een video willen zien, want dit deel vat ik niet. Vast dank!

    Beantwoorden

    1. Ja snap ik. Is ook lastig om uit te leggen. Je vouwt het als het ware dubbel. Je kunt ook even googlen op filmpjes van bakkers die online te vinden zijn.

      Beantwoorden

  3. Beste Gwenn,
    Ik woon afwisselend in Nederland en in Parijs. Bij onze Parijse bakker heb ik baguettes leren bakken. ik bak al jaren baguettes en heb ook workshops daarin gegeven. Ik maak baguettes met behulp van een moederdeegje, een ‘poolish’. Mijn baguettes hebben de grove luchtbellen zoals het hoort… ik kan je mijn recept en foto’s sturen. Vriendelijke groet, Ruud van Marion

    Beantwoorden

    1. Hi Ruud,
      Met poolish is zeker lekker en geeft een super lekker brood! Maar de echte klassieke (en simpele) baguette leert een echte Franse ‘boulanger’ op school zonder poolish maken. Dit is ook het meest geschikte recept voor de bezoekers van deze blog, want het is geen broodblog waar ik meer ingewikkelde broodrecepten deel. Dank voor aanbieden van het recept, maar ik heb zelf ook nog veel recepten over van mijn tijd als (banket)bakker in de Franse bakkerij. Ik zal wel proberen de baguette ’tradition’ en dan met poolish een keer te delen op deze blog dus thanks voor de inspiratie. Vind zelf de tradition altijd stuk lekkerder dan de standaard baguette.

      Beantwoorden

  4. Beste, het deeg rijst met de bulkrijs niet. Klopt dit?

    Beantwoorden

    1. Dan is er wellicht een probleem met jouw gist, dus niet actief of krachtig genoeg meer. Ook een te lage temperatuur van het deeg kan een veel langere rijstijd vragen. Maar het zou normaliter dan echt moeten rijzen

      Beantwoorden

Laat een reactie achter

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Producten

  • Macarons e-book9,90 incl. btw

Over Gwenn's Bakery

Gwenn's Bakery is de blog van Gwenn Danis, winnaar van Heel Holland Bakt nog een keer (2021), finalist van Heel Holland Bakt 2017 en auteur van het bakboek "Moderne Franse Patisserie" en het Macarons e-book.
Op deze blog vind je recepten geïnspireerd uit de Franse en internationale patisserie. Van simpele basisrecepten tot complexere taarten en gebakjes. Veel bakplezier!

Read More

Recente berichten

Roze pralines

23 maart 2024 0.

Chocolade Saint-Honorétaart

16 maart 2024 0.

Charlotte Passievrucht Mango

9 maart 2024 5.

Karamel maken

24 februari 2024 0.

Chocoladeharten

10 februari 2024 0.

Populaire berichten

Baguettes - authentiek Frans recept! - Gwenn's Bakery (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 5934

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.